Als werkgever heb je veel verplichtingen en verantwoordelijkheden naar je werknemers toe. Bijvoorbeeld als een werknemer ziek wordt. Naast de verplichting om loon door te betalen, ben je ook verantwoordelijk voor de begeleiding van je werknemer richting herstel. Hoe ziet dat traject eruit?
1. Loondoorbetaling
Wanneer een werknemer zich ziek meldt, ben je verplicht om gedurende de eerste twee jaar minimaal 70% van het loon door te betalen. In het eerste jaar kan dit zelfs meer zijn (bijvoorbeeld op basis van een geldende cao).
Tip: een verzuimverzekering dekt (vaak) een deel van deze kosten.
2. Week 6: Probleemanalyse
Binnen zes weken moet een bedrijfsarts of arbodienst een probleemanalyse opstellen. Dit vormt de basis voor het plan van aanpak en geeft inzicht in de oorzaken van de arbeidsongeschiktheid en de mogelijkheden voor re-integratie. Een verzuimverzekering kan de kosten van deze medische begeleiding vergoeden.
Tip: schakel zo snel mogelijk een arbodienst in bij (vermoedelijk) langdurige ziekte óf wanneer een werknemer zich ziekmeldt in verband met een conflict.
3. Week 8: Plan van aanpak
Binnen 8 weken ziekte stel je samen met de werknemer een plan van aanpak op. Dit plan beschrijft de stappen en maatregelen die nodig zijn voor re-integratie.
Tip: ook hier kan een verzuimverzekeraars ondersteuning bieden. Zo helpt een verzuimverzekeraar bijvoorbeeld door toegang te geven tot arbodiensten.
4. Week 42: Melding bij UWV
Als de werknemer 42 weken ziek is, ben je verplicht dit te melden bij het UWV. Het is cruciaal om dit op tijd te doen om boetes te voorkomen, maar (veel) eerder melden is óók niet toegestaan. Wees hier dus scherp op.
5. Week 104: Einde doorbetalingsplicht & dienstverband?
Loondoorbetaling
Na twee jaar vervalt je verplichting om loon door te betalen, tenzij het UWV oordeelt dat je onvoldoende hebt bijgedragen aan de re-integratie.
Einde arbeidsovereenkomst
Als een werknemer twee jaar ziek is, levert dat een beëindigingsgrond op. Dit betekent alleen niet dat je als werkgever ook daadwerkelijk mag opzeggen. Hiervoor moet je namelijk eerst opzegtoestemming krijgen van het UWV.
Conclusie
Het is belangrijk dat je als werkgever een zieke werknemer goed begeleidt en je aan alle bijbehorende verplichtingen houdt. Maar de werknemer moet dat óók doen.
Vragen naar aanleiding van dit blog?
Laat het ons dan weten